Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Bithumb opnieuw gehackt, bijna $20 miljoen aan EOS en XRP gestolen

Bert Slagter
Bert Slagter

Bithumb, de grootste cryptocurrency exchange in Zuid-Korea, is vrijdag gehackt. Meer dan 3 miljoen EOS en 20 miljoen XRP is buitgemaakt. De totale waarde ervan ligt rond de $20 miljoen. Dit is er gebeurd.

Veiligheid Ripple

In een aankondiging over de hack van Bithumb zelf stelt de exchange dat Bithumb zelf eigenaar was van alle gestolen cryptovaluta. Volgens de exchange is al het geld van gebruikers veilig opgeslagen in cold wallets.

Van binnenuit?

Bithumb claimt dat bij het incident “mensen van binnenuit betrokken zijn”. “We monitoren en blokkeren externe hackpogingen continue. Maar het was onze fout om enkel op de buitenwereld gericht te zijn. Interne medewerkers zijn onvoldoende geverifieerd”, lezen we verder in Bithumb’s aankondiging.

Er is een onderzoek gestart door de Korea Internet & Security Agency, Cyber Police Agency, en andere beveiligingsbedrijven. Wanneer de exchange weer in werking treedt is nog onduidelijk.

Deze (vermeende) inside job komt een jaar nadat de exchange voor het eerst gehackt was. In juni 2018 werd er $31 miljoen aan cryptovaluta gestolen van de exchange. Bithumb kon een deel ervan terughalen, en de hackers zijn er uiteindelijk vandoor gegaan met $17 miljoen.

Deel gestolen geld al verkocht

Volgens PeckShield is de gestolen EOS direct na de hack naar diverse exchanges verstuurd. Het grootste deel kwam terecht bij EXMO. Huobi volgt op nummer 2, en Changelly sluit de top 3.

Eén van de exchanges waar geld naartoe gestuurd is, ChangeNOW, heeft gereageerd op twitter:

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.