Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Duitse WEG Bank nu voor bijna 30% in handen van cryptobedrijven

Peter Slagter
Peter Slagter

De relatief kleine Duitse WEG Bank heeft nu drie cryptobedrijven als aandeelhouder. TokenPay en de Litecoin Foundation hadden beide al 9,9% in bezit, en Nimiq is daar nu bij gekomen. Welke strategie gaat hieraan ten grondslag?

Bedrijfsleven

Nimiq is een blockchain-startup en levert een daarop gebaseerd betalingssysteem. In 2017 heeft het bedrijf een kleine $13 miljoen opgehaald met de verkoop van tokens. Met een deel van die opbrengst is 9,9% van de aandelen van de Duitse WEG Bank aangekocht.

Daarmee heeft WEG Bank nu drie aandeelhouders uit de cryptowereld met 9,9% van de aandelen in bezit. Die 9,9% komt overigens niet uit de lucht vallen. De Duitse wet stelt additionele eisen aan de aankoop van 10% of meer van de aandelen door buitenlandse bedrijven.

In totaal is nu om en nabij 30% van de bank in bezit van TokenPay, de Litecoin Foundation, en Nimiq. Wat is het idee daarachter?

“Bank van de toekomst”

Je kunt nu logischerwijs niet meer spreken over een samenwerking tussen twee bedrijven. Hier moet een gezamenlijke strategie achter zitten. Elion Chin, medeoprichter van Nimiq:

“Met Litecoin en Tokenpay als bestaande aandeelhouders, nieuwe klanten waaronder [blockchainplatform Lisk], en partnerschappen die nu nog niet onthuld kunnen worden, geloven we dat de WEG Bank zichzelf opnieuw gaat uitvinden. Dit keer als de bank van de toekomst.”

Interessant is dat Nimiq eind februari in een blogpost liet doorschemeren bezig te zijn zich neer te zetten als leverancier voor decentrale exchanges (DEX). Voor dat type exchanges is het lastig om te verbinden met het bankwezen, terwijl het ook daar essentieel is dat fiatvaluta een plek krijgen en voldoende liquide zijn.

“De afgelopen 12 maanden hebben we naar manieren gezocht waarop we onze bankactiviteiten verder de blockchaincommunity in kunnen krijgen”, vertelt Matthias von Hauff, de CEO van WEG Bank. “Met Nimiq hebben we belangrijke infrastructuur neergezet om de manier waarop we met cryptovaluta omgaan drastisch te veranderen.”

Kortom: er worden bruggen geslagen tussen de conventionele economie en decentrale exchanges waarop (onder anderen) cryptovaluta verhandeld worden. Een belangrijk ingrediënt voor de doorontwikkeling van decentrale exchanges.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.