Alles over de nieuwe economie onder één dak.

New Yorkse BitLicense toegekend aan Bitstamp, expansie naar VS

New Yorkse BitLicense toegekend aan Bitstamp, expansie naar VS
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Bitstamp, één van Europa’s grootste cryptocurrency exchanges, wil graag uitbreiden naar de VS. En die plannen lopen voorspoedig: dinsdag kreeg de exchange de gewilde (en lastig te verkrijgen) New Yorkse BitLicense toegekend. Een update.

Exchange

Het is nog maar de negentiende BitLicense die door de New Yorkse financiële waakhond is uitgedeeld. Ditmaal is Bitstamp de gelukkige. Volgens het persbericht kan “Bitstamp hierdoor diensten blijven leveren in de VS en hun aanwezigheid op de Amerikaanse markt uitbouwen”.

Lang proces

De New Yorkse Department of Financial Services (NYDFS) is het agentschap dat zich over de BitLicenses ontfermt. De eerste keer dat Bitstamp een aanvraag indiende voor de licentie was in juni 2015. Er is dus heel wat tijd overheen gegaan.

Bitstamp mag nu in New York de handel in bitcoin, litecoin, bitcoin cash, ether, en XRP faciliteren. Volgens Nejc Kodrič was Bitstamp één van de eerste 22 bedrijven die een aanvraag indienden voor de licentie.

Soepelere beoordeling?

Het lijkt erop dat de NYDFS de beoordeling van de aanvragen wat versoepeld heeft. Sinds het invoeren van de licentie (2015) zijn er slechts 19 aan bedrijven uitgedeeld. Vijf daarvan zijn in dit jaar (al) uitgegeven. Kodrič: “Het lijkt meer routinematig te worden voor ze [de NYDFS]”.

De BitLicense stelt strenge eisen aan klantveiligheid. Voor Bitstamp een “uitdaging die ze vanzelfsprekend omarmen”. De goedkeuring is voor de exchange “bevestiging dat de exchange voldoet aan de hoge standaarden die gevolgd worden door traditionele financiële instellingen”.

Het gesprek met de NYDFS ging over diverse onderwerpen, waaronder de manier waarop orders worden verwerkt, hoe cryptovaluta worden opgeslagen, en op welke manier interne processen gecontroleerd worden. Eind 2018 maakte Bitstamp maatregelen bekend tegen marktmanipulatie.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.