Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Primeur voor PWN: drinkwaterbedrijf gebruikt blockchain voor voorraadbeheer

Peter Slagter
Peter Slagter

Het Nederlandse PWN heeft een primeur te pakken. Het is het eerste drinkwaterbedrijf dat blockchaintechnologie inzet voor het voorraadbeheer van haar assets. Benieuwd hoe de oplossing van PWN tot stand is gekomen?

Adoptie

PWN

PWN is een drinkwaterbedrijf in Noord-Holland. Het levert drinkwater aan ruim 780.000 huishouders, bedrijven, en instellingen. In totaal heeft PWN anderhalf miljoen klanten, die samen zo’n 106 miljard liter drinkwater verbruiken op jaarbasis.

Je kunt je voorstellen dat er binnen een bedrijf met dergelijke omvang heel wat informatiestromen te organiseren en administreren zijn. Rondom alle bedrijfsmiddelen — de assets — bijvoorbeeld.

Ontdekkingstocht

Bij PWN zijn er mensen op dagelijkse basis bezig met innovatie. In dat kader werken ze samen met 3D Makers Zone. Dat biedt het drinkwaterbedrijf een laagdrempelige mogelijkheid om in aanraking te komen met nieuwe technologieën.

Zo kan er geëxperimenteerd worden met sensortechnologie, of 3D-printing. En ook met blockchaintechnologie. Innovatiemanager Suze van der Meulen: “In de masterclass bekeken we verschillende blockchain toepassingen in relatie tot onze processen. Twee veelbelovende ideeën hebben we vervolgens uitgewerkt in een makathon (een 3-daagse race waarin ideeën worden ontwikkeld tot werkend prototype).”

Bouw van de applicatie

De op blockchain gebaseerde applicatie is vervolgens in drie fasen tot stand gekomen.

In de eerste fase is mogelijk gemaakt dat een PWN-monteur via een app een watermeter kan volgen van het logistiek centrum tot aan de installatie bij de klant thuis. Tijdens dat proces wordt er diverse soorten datan vastgelegd op de blockchain.

In de volgende fase zijn er externe partijen bij betrokken, zoals producenten en aannemers. In deze fase werd de schaalbaarheid van de oplossing getest. En dat bleek te bevallen.

“Door de onconventionele manier van werken aan een idee, hielden we dus niet alleen de vaart in het project, maar creëerden we gaandeweg ook draagvlak bij onze stakeholders en samenwerkingspartners. Doordat we ze direct bij de ontwikkelingen betrekken, zien ze met eigen ogen wat de mogelijkheden zijn,” vertelt PWN’s innovatieprojectleider Theo de Veer.

Uiteindelijk is de applicatie doorontwikkeld door een team van Accenture en MoreApp, en is het SAP-systeem van PWN gekoppeld aan de blockchain.

Of PWN hiermee verdergaat? Waarschijnlijk wel: “Door deze innovatie bewijzen we dat we meta-data van een watermeterplaatsing automatisch kunnen verwerken. Dit alleen is al winst voor PWN. Het zou fantastisch zijn als we de blockchaintechnologie straks kunnen toepassen voor assetbeheer in de hele keten. We zijn in ieder geval weer een stap dichterbij!”.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.