Alles over de nieuwe economie onder één dak.

QuadrigaCX heeft $21 miljoen in bezit en $160 miljoen aan schulden

Bert Slagter
Bert Slagter

De faillisementsprocedure rondom QuadrigaCX is alweer een maand aan de gang. Onlangs verscheen een rapport waarin duidelijk wordt hoe groot het gat is tussen het vermogen van QuadrigaCX en de schulden die het heeft. Het ziet er niet goed uit.

Exchange Quadrigacx

Het laatste rapport van Ernst & Young (EY) is gedateerd van 1 mei, en is ergens de afgelopen dagen gepubliceerd. In het document vinden we de pijnlijke waarheid op tafel. Er worden drie entiteiten genoemd:

  • Quadriga Fintech Solutions: heeft ~$190.000 in bezit, en ~$160.000.000 aan schulden.
  • Whiteside Capital Corporation: heeft geen bezittingen.
  • 0984750 B.C.: heeft ~$21 miljoen aan bezittingen.

Het laatste bedrijf valt op vanwege de cryptische naam. Het blijkt de naam te zijn van Quadriga’s tak die verantwoordelijk was voor het verwerken van geld. Dit bedrijf stond tot 30 november 2016 geregistreerd als ‘Money Service Business’. Kennelijk was dat de Canadese toezichthouder nog niet opgevallen.

Waar is het geld?

Eind januari kreeg Quadriga van de rechtbank de tijd om het verloren geld terug te zoeken. Het was kwijtgeraakt na het overleiden van de eigenaar — Gerald Cotten. Hj was de enige die toegang had tot de (cold) wallets van de exchange.

Deze week schrijft George Kinsman, medewerker van EY: “Een volledige review van Quadriga’s financiën gaat veel tijd kosten. Mogelijk is het zelfs niet te doen vanwege gebrek aan informatie, de hoeveelheid verwerkte transacties, en het aantal derde partijen die erbij betrokken zijn. Veel van die laatstgenoemde groep hebben nog niet meegewerkt met het onderzoek.”

Per saldo heeft EY nu ongeveer $500.000 aan cryptovaluta in bezit. Die munten zijn afkomstig uit nog toegankelijke wallets van QuadrigaCX. In totaal gaat het om 61 bitcoin, 33 bitcoin cash, 2.661 bitcoin gold, 851 litecoin, en 960 ether.

Bezittingen oprichter

Alle bezittingen van Cotton en diens vrouw, Jennifer Robertson, zijn in beslag genomen of bevroren. In het rapport staat dat “deze assetcategorie gewaardeerd is op $1”. Waarschijnlijk is het een tijdelijke waarde in afwachting op de definitieve taxatie.

Wat die waarde betreft: het is bijna zeker onvoldoende om het gat tussen de bezittingen en de schulden te dichten. Eerder werd geschat dat de bezittingen — deels aangekocht met geld van Quadriga — een waarde hebben van ongeveer $9 miljoen.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.