Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Openbaar Ministerie strijdt voor gezonde Nederlandse cryptosector

Bert Slagter
Bert Slagter

Het Openbaar Ministerie treedt hard op tegen cryptovaluta. Maar niet om de sector tegen te werken. Integendeel. Juist omdat het OM er zoveel potentie in ziet, strijdt het parket voor een gezonde Nederlandse cryptosector. Dit is het verhaal.

Veiligheid

Onlangs publiceerde het OM een uitgebreid artikel over ‘Cryptocrime’ in het magazine Opportuun. Opportuun is het relatiemagazine van het OM en verschijnt sinds 2018 ook digitaal.

Favoriet betaalmiddel

Volgens het OM zijn cryptovaluta flink in populariteit gestegen in Nederland. “Bitcoins en andere cryptovaluta zijn in korte tijd een favoriet betaalmiddel geworden van Nederlandse criminelen”, lezen we in de inleiding. Hoe tot die conclusie is gekomen, wordt niet verteld. Ook concrete cijfers worden achterwege gelaten.

Het lijkt erop dat de uitspraak is gedaan in de context van ‘het darkweb’. Dat is het deel van het internet dat met een gewone browser niet toegankelijk is. “Er zijn marktplaatsen waar mensen drugs bestellen, waar verkopers en klanten elkaar recenseren en punten geven. Alles op het dark web wordt met cryptovaluta afgerekend”, vertelt darkwebofficier Maarten van der Vlugt.

De crux is dat Nederland volgens het OM een hotspot is voor darkwebdealers. Van der Vlugt: “We zijn wereldwijd een grote speler in de online verkoop van drugs. Alle voorwaarden voor een goede handel zijn aanwezig: we hebben wiet in overvloed en harddrugs die via de havens binnenkomt, en we hebben een geweldige infrastructuur.”

Inbeslagname crypto’s

Het is leuk dat Nederland zo vooruitstrevend is, en dat er weinig mis is met onze infrastructuur. Maar het is niet de bedoeling dat we een monopolie krijgen op de verkoop van harddrugs. “We worden hier internationaal op aangesproken”, vertelt Reinier Bredenoord, beleidsadviseur cryptovaluta bij het Functioneel Parket.

Als tot inbeslagname overgegaan wordt, is dus speciaal aandacht voor cryptovaluta. Het is bij een aanhouding zaak om zo snel mogelijk toegang te krijgen tot een wallet. “Voor je het weet wordt die door een ander leeggetrokken”, aldus Bredenoord.

Hoe ze toegang krijgen tot een wallet? Goede vraag. Wat blijkt is dat de sterke beveiliging van een wallet óók een zwakte is. “Een mnemonic phrase of seed phrase werkt goed”, vertelt Bredenoord. “De meeste criminelen hebben geen zin om vierentwintig woorden te onthouden, dus schrijven ze die ergens op.”

Cryptovaluta blijven

Bredenoord en Van der Vlugt komen regelmatig met collega’s en vakgenoten in contact op congressen. Dan is er altijd wel de vraag: ‘Die cryptohype, dat is straks toch weer voorbij?’

Dat is zeker niet hoe het OM erover denkt. “Cryptovaluta zullen belangrijk blijven”, zegt Bredenoord. “Het betaallandschap is aan het veranderen, fragmenteren, en daar gaan onder andere crypto’s een significante rol in spelen. Juist omdat we zoveel potentie in cryptovaluta zien, werken we zo hard aan het opschonen van de sector.”

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.