Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Einde luxe leven: 33-jarige Nederlander opgepakt voor oplichting ‘met bitcoin’

Einde luxe leven: 33-jarige Nederlander opgepakt voor oplichting ‘met bitcoin’
0%
Bert Slagter
Bert Slagter

Een 33-jarige man uit Apeldoorn is door de FIOD gearresteerd op verdenking van oplichting en witwassen. De miljoenen die hij onrechtmatig verkreeg werden uitgegeven aan auto’s, motoren, reizen, en gokken. Wat dit te maken heeft met Bitcoin?

Veiligheid Bitcoin

De Apeldoorner was eigenaar van twee BV’s. Van daaruit werd een ‘mining farm’ beheerd. Doorgaans verwijst dat naar een bedrijf dat met een grote hoeveelheid miners (dus geoptimaliseerd op schaalgrootte) winst poogt te maken door cryptovaluta te creëren. Dat is lastig, omdat het veel kosten met zich meebrengt, waaronder de aanschaf van apparatuur, de afschrijving daarvan, en het verbruik van elektriciteit.

Investeerders opgelicht

De man vroeg externen te investeren in mining-apparatuur. Hij stelde daar een indrukwekkend rendement tegenover: de investeerders zouden zo’n 0,3 bitcoin per maand (~€ 2000 per maand) terugkrijgen. Door ongeveer 100 investeerders werd in totaal meer dan 2 miljoen ingelegd, aldus de FIOD.

Maar je raadt het al. Uitbetaling van het rendement bleef uit. Toen de investeerders hun computer bij navraag niet terugkregen, werd aangifte gedaan. 

Luxe leven

Wat blijkt nu: er is nooit een bitcoin aan te pas gekomen. Al het geld lijkt linea recta besteed te zijn aan luxe uitgaven zoals auto’s, motoren, reizen en gokken. De FIOD en politie hebben op 21 november 2018 een woning en bedrijfspand doorzocht. Daarbij zijn diverse artikelen in beslag genomen, waaronder tassen, schoenen, en een crossmotor.

De verdachte had tegenover klagende klanten altijd een smoes paraat. Een oogoperatie in het buitenland wordt genoemd. Maar ook vertragingen bij Chinese leveranciers, of persoonlijke tegenslagen. “Hij beloofde vervolgens telkens de machines alsnog af te leveren, maar ook dat gebeurde niet”, vertelt advocaat Marco Kalmijn namens gedupeerden in een interview met De Telegraaf.

Ongrijpbaar?

In datzelfde interview lezen we dat de verdachte “ongrijpbaar leek voor justitie”. “Goed dat hij is aangehouden en dat hij gestopt wordt in z’n oplichtingspraktijken. Ondanks drie faillissementen leefde de man op grote voet en reed hij rond in luxe auto’s”, vertelt Kalmijn.

Het is te hopen dat gedupeerden iets van hun geld terug gaan zien. Wanneer het proces tegen de Apeldoorner van start gaat, is nog onbekend.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.