Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Industrieconcern ABB test blockchain voor slim energienet

Bert Slagter
Bert Slagter

Steeds meer huishoudens produceren hun eigen elektriciteit. Soms zelfs meer dan nodig is. Maar hoe kan je die energie op een slimme manier delen met anderen? Industrieconcern ABB test de inzet van blockchain voor de bouw van een slim energienet.

Adoptie

ABB is een Zweeds-Zwitsers industrieconcern met een omzet van 26 miljard euro en met 110.000 werknemers in dienst. Bepaald geen kleine speler, ondanks dat het bedrijf qua naam relatief onbekend is voor de gemiddelde consument.

Wereldwijd loopt het bedrijf voorop op het gebied van robottechnologie, industriële automatisering, en de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) - van zelfrijdende auto’s tot zelfdenkende fabrieken, gebouwen, mijnen en schepen.

Smart Grids

Een ‘smart grid’ is een slim energienetwerk waarin de vraag naar elektriciteit beïnvloed wordt aan de hand van het op een bepaald moment beschikbare aanbod. Het conventionele elektriciteitsnet is vraaggestuurd en kent geen (of nauwelijks) opslagmogelijkheden.

Duurzame energie is doorgaans afhankelijk van externe omstandigheden, zoals de zon en wind. De productie vindt daarom plaats onafhankelijk van de vraag. Een slim energienetwerk kan het aanbod beter op de vraag afstemmen door gebuik te maken van nieuwe (communicatie)technologieën.

Blockchain voor peer-to-peer transacties

Van origine is de productie van elektriciteit sterk gecentraliseerd. Grote fabrieken produceren de energie, en die opgewekte stroom komt uiteindelijk via allerlei tussenpersonen bij jou in de meterkast terecht. Het nieuwe model, waarin zogeheten ‘prosumers’ zelf (kleinschalig) schone energie opwekken, is sterk decentraal.

Het plan van ABB is om dat gegeven te omarmen en mogelijk te maken dat kleine stroomproducenten onderling opgewekte energie met elkaar kunnen uitwisselen. Een blockchainplatform ligt daaraan ten grondslag, samen met de bouw van ‘blockchain enabled’ apparatuur. Met smart contracts worden transacties geautomatiseerd, en het resultaat ervan wordt erop vastgelegd.

Zo ontstaat er een decentraal energienetwerk, waar iedereen aan kan bijdragen, betaald wordt voor het leveren van energie, en inzicht krijgt in eigen verbruik en de levering van energie aan anderen — bijvoorbeeld de buurman.

Het is niet duidelijk of ABB’s techpartner Evolvere een eigen blockchainnetwerk optuigt of van een bestaand (publiek) netwerk gebruik gaat maken.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.