Alles over de nieuwe economie onder één dak.

ECB-bestuurder: ‘Libra z’n gang laten gaan is gewoon te gevaarlijk’

Bram de Vries
Bram de Vries

Toezichthouders wereldwijd moeten aanopoten om met regels te komen voor grote techbedrijven als Facebook die zich in de financiële wereld mengen. ‘Libra zijn gang laten gaan is gewoon te gevaarlijk’, aldus ECB-bestuurder Benoît Cœuré.

Regelgeving

Cœuré sprak zondag in de Zuid-Franse plaats Aix-en-Provence. Hij had het onder anderen over de plannen van Facebook. Net als collegabestuurders en toezichthouders ziet hij een zware bui hangen: ‘Libra is gevaarlijk’.

Snel nieuwe regels nodig

Het grootste probleem is dat er nog geen duidelijke spelregels zijn voor nieuwe deelnemers als Facebook. Techbedrijven schakelen een stuk sneller dan wat de gevestigde orde in de financiële orde gewend is. “Maar het is ondenkbaar dat we ze hun gang laten gaan in het financiële systeem zonder regels om toezicht te kunnen houden, want dat is gewoon te gevaarlijk”, vertelt Cœuré. “We moeten sneller schakelen dan we ooit hebben gedaan.”

Dat gevoel van urgentie kan positief uitpakken, maar een risico is dat toezichthouders en wetgevers de botte bijl gebruiken, simpelweg omdat men zich gedwongen voelt om nú in actie te komen. Vanuit Engeland kwam relatief mild geluid. De baas van de Engelse centrale bank gaf aan een “open blik” te willen houden, maar “geen open huis”.

Urgentie

Dat gevoel van urgentie is niet uniek aan de ECB. Maandag kwam naar buiten dat de druk ook in China voelbaar is. Het belang van de totstandkoming van een eigen digitale valuta wordt erdoor benadrukt, aldus centrale bank-directeur Wang Xin. “Een waarschuwing dat onze voorsprong niet zeker is...

Ook in de Verenigde Staten is men niet gerust op de ontwikkelingen. Vorige week dinsdag verscheen een brief online van vijf Amerikaanse congresleden gericht aan Facebook-bestuurders, waaronder Mark Zuckerberg. De toon ervan: ‘stop nú met de uitrol van Libra, want het gevaar ervan is enorm!’

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.