Alles over de nieuwe economie onder één dak.

OM New York: Bitfinex en Tether wél actief in New York na 2015

Peter Slagter
Peter Slagter

Het New Yorkse Openbaar Ministerie heeft maandag meer dan 20 bewijsstukken ingediend waaruit moet blijken dat Bitfinex en Tether na 2015 wel degelijk actief waren in New York. Dit is de stand van zaken in het proces tussen New York en iFinex.

Regelgeving

Eind april werd duidelijk dat Bitfinex en Tether onder de loep werden gelegd van één van de machtigste rechtbanken van Amerika: de New Yorkse openbaar aanklager roept iFinex op het matje op verdenking van fraude. Het bedrijf achter Bitfinex en Tether zou een verlies van $850 miljoen hebben willen verbergen.

Niet actief in New York

Bitfinex verklaart zichzelf onschuldig, en stelt “een goede speler te zijn in de cryptowereld”. Ondanks dat de problemen significant lijken, doet CEO Jean Louis van der Velde het af met een korte reactie: ‘niets aan de hand, het zijn vooral valse beweringen, en over de aangekaarte miljoenen maken we ons geen zorgen’.

De verdediging van Bitfinex leunt op het idee dat het Openbaar Ministerie van New York énkel kan procederen als het bedrijf actief was op de New Yorkse markt. Als dat niet zo is, valt het buiten de jurisdictie van het New Yorkse OM, en vervalt de zaak simpelweg. Aldus geschiede: eind mei hielden advocaten van Bitfinex een pleidooi om de New Yorkse aanklacht niet-ontvankelijk te verklaren.

Nieuw bewijsmateriaal

Het pleidooi heeft het OM niet overtuigd. Sterker nog: in de tussentijd is het agentschap bezig geweest met het verzamelen van nieuw bewijsmateriaal om aan te tonen dat Bitfinex en Tether wél actief waren in New York, ook nadat de bedrijven eind 2015 toegezegd hadden die activiteiten te staken. In totaal zijn er meer dan 20 stukken ingediend.

Uit één van de stukken moet blijken dat New Yorkse klanten recent nog inlogden op Bitfinex. Een ander bewijsstuk toont correspondentie tussen Bitfinex en Michael Novogratz’s Galaxy Digital. Bitfinex deed een poging het New Yorkse hedgefonds aan te sluiten als klant.

Verder wordt uit de bewijsstukken duidelijk dat Bitfinex bankrekeningen had bij twee New Yorkse banken: Signature Bank en Noble Bank. Tenslotte noemt het OM het feit dat financiële instellingen vanuit New York gebruikmaakten van Tether (USDT).

Verder als fraudezaak?

En dus verzoekt de aanklager om de motie van iFinex om de zaak in ’t geheel op te doeken te weigeren. Gaat de rechter daarin mee, gaat de fraudezaak verder. Bitfinex, Tether, en moederbedrijf iFinex moeten dan een groot aantal documenten aanleveren op verzoek van het Openbaar Ministerie. Dat materiaal kan vervolgens door het OM gebruikt worden om de fraudeclaim verder te substantiëren.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.