Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Nederland op achterstand op gebied van blockchain, AI, en quantum computing

Peter Slagter
Peter Slagter

Uit onderzoek van Avanade blijkt dat Nederlandse bedrijven nog niet zo overtuigd zijn van opkomende technologieën. Blockchain is een hype, AI-integratie loopt achter, en quantum computing? Dat begrijpen we niet echt. Dit zijn de cijfers.

Markt

Avanade is een consultancy-kantoor dat is ontstaan vanuit een samenwerking tussen Accenture en Microsoft. Het richt zich op adviesdiensten en softwareontwikkeling voor grote ondernemingen die werken met Microsoft-technologie. Onlangs heeft Avanade de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar het gebruik van opkomende technologieën onder 1200 bestuurders en besluitvormers in de IT.

Blockchain een hype

Veel van de ondervraagde Nederlanders twijfelen over het nut van blockchaintechnologie. Maar liefst 95% gelooft dat blockchain meer een hype is dan een revolutionaire technologie. Ter vergelijking: ongeveer de helft van de Amerikanen en de Duitsers zegt blockchain te gaan integreren in bedrijfsprocessen.

AI-integratie komt traag op gang

Over kunstmatige intelligentie bestaat minder twijfel, maar erg vlot met de adoptie ervan zijn Nederlandse bedrijven niet. Slechts één op de vijf is begonnen met ingebruikname ervan, en een schamele 1% heeft de technologie volledig geïntegreerd. In Canada loopt dat percentage op naar 20%, en in Denemarken naar 18%.

Wat is quantum computing?

Dat is de vraag die Nederlandse executives nog moeten beantwoorden. Maar liefst 84% is überhaupt nog niet bezig met deze technologie. Van de leidinggevenden die er wel mee bekend zijn, zegt slechts vier procent dat ze het binnen een jaar in gebruik gaan nemen. Een groot verschil met de Denen (45%) en de Canadezen (39%).

Waarom quantum computing in Nederland nog niet echt kan aarden? 70 procent van de Nederlandse respondenten stelt de technologie niet volledig te begrijpen. Wellicht draagt dat percentage bij aan de uitkomst dat meer dan de helft van de ondervraagden (56%) niet gelooft dat quantum computing een grote impact gaat hebben op het bedrijfsleven. Wereldwijd ligt dat percentage op 25%.

Tijmen van de Kamp van Avanade Nederland: “Opkomende technologieën hebben het potentieel om echt transformerend te zijn, maar het bijhouden van het tempo van de ontwikkeling van innovaties en het benutten van opkomende technologieën kan een grote uitdaging zijn. Traditioneel namen bedrijven in ons land veel sneller trends zoals cloud, mobiel en sociaal over. Dat is niet zo gek, want bij deze trends is de impact gemakkelijker te verklaren en te begrijpen.”

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.