Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Wake-up call van J.P. Morgan: ‘dominante positie dollar in gevaar’

Peter Slagter
Peter Slagter

“De Amerikaanse dollar kan haar status als ’s werelds meest dominante valuta verliezen”, aldus Craig Cohen. Hij is strateeg bij J.P. Morgan. Komt dat “exorbitante privilege” tot een eind? En wat betekent dat voor beleggers?

Markt

Het zijn twee vragen die Cohen stelt in een bericht aan investeerders. “Veel beleggers, ook buiten de VS, hebben een aanzienlijk overgewicht aan dollars in hun portfolio’s”, vertelt Cohen. Dat is natuurlijk onhandig, zou de dollar z’n positie als belangrijkste munt verliezen. “Het gewicht in je portfolio verhogen van andere valuta en waardevolle metalen is vandaag de dag verstandig”, geeft Cohen als advies.

De Amerikaanse dollar kreeg de status van wereldreservemunt na de tweede wereldoorlog. Maar die status is geen garantie. “Sterker nog, dominante valuta hebben elkaar in de geschiedenis regelmatig afgewisseld”, vertelt Cohen. J.P. Morgan verwacht dat de macht de komende jaren meer en meer naar Azië verschuift.

USD-reserves bij centrale banken nemen al jaren lang af. Bron: Exante. Data van eind september 2018.

Het scenario dat Cohen beschrijft speelt de positie van Bitcoin mooi in de kaart. J.P. Morgan noemt cryptovaluta nog niet als asset class om naar te diversificeren. Wellicht dat men zich daar nog niet realiseert dat 0 BTC het foute getal is?

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.