Onderzoeksrapport: 54 procent van rekenkracht Bitcoin komt vanuit één provincie in China
Bitcoin-miners in China zijn goed voor tweederde van de totale rekenkracht van het netwerk. Meer dan de helft daarvan ko...
Alles over de nieuwe economie onder één dak.
Het Bitcoin-netwerk komt dichtbij een nieuwe mijlpaal: de miljardste dollar die via transactiekosten in rekening is gebracht. Een belangrijk kengetal, omdat het netwerk uiteindelijk volledig op inkomsten uit transacties moet draaien. Hoe zit dat?
Transactiekosten. Voor gebruikers van Bitcoin zijn het kosten, maar voor miners zijn het inkomsten. Het is de betaling voor het gebruik van het netwerk. Nadat alle bitcoins in omloop zijn gebracht, moet het netwerk volledig op transactiekosten draaien. Die betalingen zijn daarom belangrijk voor de integriteit van het netwerk, en worden naargelang de tijd vordert steeds prominenter.
Hoe meer miners werk verzetten voor het Bitcoin-netwerk, hoe hoger de totale rekenkracht die op Bitcoin wordt losgelaten. Dat zorgt niet alleen voor nieuwsberichten over energieverspilling. Belangrijker is dat het voor veiligheid zorgt: om een significant deel van alle rekenkracht in handen te krijgen, moeten hoge (energie)kosten gemaakt worden. Het maakt het onrendabel voor malafide spelers om een poging te doen Bitcoin’s integriteit te verstoren.
Miners een incentive (prikkel) geven om rekenkracht te blijven leveren is daarom belangrijk. Op dit moment is de block reward van 12,5 BTC daar voldoende voor, maar die beloning neemt af. De volgende halvering daarvan volgt in de loop van 2020. Dat transactiekosten geld in het laatje brengt, is daarom essentieel.
Op dit moment is er, sinds de start van Bitcoin op 3 januari 2009, in totaal 974.649.956 miljoen dollar aan transactiekosten in rekening gebracht. Het leeuwendeel daarvan is in de tweede helft van Bitcoin’s leven geschreven. Daarvoor was de waarde van Bitcoin betrekkelijk laag.
Zoals hierboven uitgelegd zijn transactiekosten niet de enige bron van inkomsten voor miners. Op dit moment verdienen ze het meest aan de beloning voor het vinden van een nieuw block – de block reward van 12,5 BTC. In totaal verdienden miners sinds de conceptie van Bitcoin een ruime 13,3 miljard dollar (de block reward en transactiekosten samen).
Op dit moment is 7,29% van alle inkomsten voor miners uit het verwerken van transacties gekomen. De afgelopen 2 jaar (2 aug. 2017 tot 2 aug. 2019) steeg dat percentage naar 8,09%. Maar kijken we naar enkel het afgelopen jaar zakt dat percentage naar 3,10%. Mogelijk is dat verschil te verklaren door de piek van de transactiekosten eind 2017.
Transactiekosten blijven de komende jaren onderwerp van gesprek. In de context van het verplaatsen van $450 miljoen aan waarde zijn $450 aan transactiekosten zeer beperkt. Zou je datzelfde bedrag via een bank of andere diensten willen versturen, betaal je er tienduizenden dollars voor. Maar voor kleine betalingen zijn de gemiddelde transactiekosten te hoog. De prijs van een kop koffie zou er bijna door verdubbelen.
Moeten transactiekosten dan verlaagd worden? Of zijn andere oplossingen voor ‘micropayments’ beter geschikt? Vooralsnog beweegt Bitcoin richting dat laatste scenario. Niet alleen omdat het idee dat alle koppen koffie op een blockchain vastgelegd moeten zijn betwistbaar is. Ook omdat de veiligheid van Bitcoin ermee gemoeid is.
Waarschijnlijk wordt de miljardste dollar aan transactiekosten eind september / begin oktober in rekening gebracht.
Bitcoin-miners in China zijn goed voor tweederde van de totale rekenkracht van het netwerk. Meer dan de helft daarvan ko...
Twitter zet nieuw team van vijf experts op om een open en decentrale standaard voor social media te ontwikkelen. Doorbre...
Bitcoin’s Lightning Network is nog niet volwassen, maar de afgelopen 12 maanden zijn er flinke stappen gezet. En op de v...
Dinsdag zijn vijf Amerikaanse mannen aangeklaagd wegens grootschalige ponzifraude. In totaal zou 722 miljoen dollar zijn...
Onder de noemer Istanbul kreeg Ethereum onlangs z’n meest recente upgrade. Het is alweer de achtste hard fork in het bes...
Een analist van Deutsche Bank beschrijft in prikkelend toekomstbeeld hoe overheden in de knel komen door oplopende infla...
Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.
Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.