Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Uitverkoop op BitMax: Bitcoin voor 1 dollar, Ethereum voor 7 dollarcent

Peter Slagter
Peter Slagter

Vrijdag vroeg in de ochtend stonden diverse cryptovaluta in de uitverkoop op BitMax. Bitcoin werd verkocht voor minder dan een dollar, en Ethereum was in te slaan voor slechts 7 dollarcent. De exchange is deels buiten werking gesteld.

Exchange

‘Abnormale marktfluctuaties’

Je begrijpt: het was niet de bedoeling dat de munten zo goedkoop van handen wisselde. Vrijdagochtend om kwart voor negen stelde BitMax haar gebruikers op de hoogte van de abnormale activiteit: “BitMax.io heeft opnames tijdelijk uitgeschakeld vanwege abnormale marktfluctuaties”.

Op het moment van schrijven is dit het enige dat bekend is over de ontstane situatie. In de Telegram-groep van de exchange barst het van de mensen die zich afvragen waarom hun account niet meer werkt. Een enkeling vraagt of hij z’n gevangen winsten behoudt.

Bitcoin voor één dollar

Op de homepage van BitMax kan je per handelspaar de zogeheten ‘24h Low’ inzien. Daarin is (nu nog) de abnormale gang van zaken in te zien, met als uitschieter de verkoop van Ethereum’s ether voor slechts 7 dollarcent.

Volgens het overzicht is de laagste stand voor Bitcoin slechts 10 dollar, maar volgens het orderboek van BitMax is de laagst gemeten prijs een stuk lager: 32 dollarcent.

Problemen bij Amazon de oorzaak?

Op dit moment is onduidelijk wat precies de oorzaak is van de problemen bij BitMax. Eén van de verhaallijnen is dat het te maken heeft met problemen bij Amazon’s hostingoplossing AWS in Tokio. Op de statuspagina van Amazon is inderdaad uitval gemeld.

Ook andere exchanges in de regio melden problemen te ervaren, waaronder Binance en KuCoin. “Vanwege oververhitting van een deel van onze machines die bij AWS in Tokio staan, is een deel van onze dienstverlening mogelijk niet beschikbaar”, schrijft KuCoin op de eigen website.

De problemen zijn echter niet te vergelijken met wat er bij BitMax is gebeurd. Of deze twee gebeurtenissen met elkaar te maken hebben, moet nog blijken. En als AWS er een rol in heeft gespeeld, is bovendien de vraag op welke manier de problemen bij BitMax zijn ontstaan.

Op dit moment is het onduidelijk of er BitMax-handelaars zijn die de goedkoop ingekochte munten van de exchange af hebben gekregen.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.