Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Exchange Upbit bevestigt diefstal van 49 miljoen dollar in ether (ETH)

Exchange Upbit bevestigt diefstal van 49 miljoen dollar in ether (ETH)
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Maar liefst 342.000 ETH wisten inbrekers van Upbit te ontfutselen, met een totale waarde van 49 miljoen dollar. Het is de zevende grote hack van 2019. Not your keys, not your crypto!

Exchange

De hack van Upbit

In een blogpost bevestigt Upbit’s CEO dat woensdagochtend een “abnormale transactie is gesignaleerd”. Het resultaat van die transactie is een “uitstroom van 342.000 ether”. Maak je gebruik van Upbit? Dan zijn dit de twee belangrijkste aandachtspunten:

  1. Het verlies wordt volledig gecompenseerd door assets van Upbit zelf. Anders gezegd: klanten van Upbit merken aan hun eigen portfolio niets van de diefstal.
  2. De exchange zal minimaal twee weken niet volledig functioneel zijn. Op het moment van schrijven zijn stortingen en opnames uitgeschakeld.

Het geld is in eerste instantie naar dit adres gestuurd. Vanaf daar wordt het opgeknipt in kleinere bedragen, een proces dat donderdagochtend nog te volgen is. Upbit kan rekenen op steun van andere spelers in de markt om te voorkomen dat de gestolen ethers ten gelde gemaakt kunnen worden.

Zevende grote hack van 2019

Deze meest recente hack legt nogmaals het vergrootglas op het risico rondom het stallen van financiële middelen op exchanges. Dit zijn de zeven meest in het oog springende diefstallen van 2019:

  1. Op 15 januari ging bij Cryptopia het licht uit. In totaal is zo’n 16 miljoen dollar buitgemaakt.
  2. Op 24 maart is zo’n 7 miljoen dollar gestolen van DragonEx.
  3. In maart werd ook zo’n 13 miljoen dollar aan EOS en 6,2 miljoen dollar aan XRP gestolen op Bithumb.
  4. In mei werd toonaangevende beurs Binance het slachtoffer. In totaal werden 7.000 bitcoins gestolen, ter waarde van 40,7 miljoen dollar.
  5. In juni ‘verloor’ BiTrue meer dan 4 miljoen dollar van het geld van haar klanten.
  6. In juli werden 50.000 (!) gebruikers van de Japanse exchange Bitpoint getroffen. In totaal is 28 miljoen dollar in handen van hackers gekomen.
  7. Upbit sluit de top 7 af, met de diefstal van 49 miljoen dollar in ether.

Het is niet zo dat gebruikers in alle gevallen schadeloos zijn gesteld. De procedure rondom Cryptopia is bijvoorbeeld nog in volle gang, ondanks dat het de eerste grote hack was van dit jaar. Daarom: let op waar je jouw geld neerzet. Not your keys, not your crypto.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.