Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Meltem Demirors en Jill Carlson praten over liquiditeit

Een gesprek over het meest misbruikte woord in crypto: liquiditeit

Bert Slagter
Bert Slagter

Liquiditeit: iedereen schijnt het te willen, maar slechts weinigen snappen wat het echt betekent. Wist je dat een extra exchange juist slecht kan zijn voor de liquiditeit? We laten Meltem & Jill het ons uitleggen!

Podcast

In communities en social media gaat het regelmatig over liquiditeit. Bij kleine projecten waar behoefte is aan "meer liquiditeit". Bij Bitcoin waar nieuwe exchanges met open armen worden ontvangen omdat het voor "meer liquiditeit" zorgt.

Over liquiditeit, de vele misvattingen die er zijn, en de werkelijke betekenis hebben Meltem Demirors en Jill Carlson het in aflevering 14 van de podcast "What Grinds My Gears".

In deze aflevering komt hun achtergrond in finance en hun ervaring in crypto mooi bij elkaar. Ze bespreken wat cash eigenlijk is, wat een asset liquide maakt, wat voor soorten liquiditeit er zijn, en... wat het eigenlijk betekent. Want oh boy wat zijn er veel misvattingen over.

Om met de deur in huis te vallen:

When we say an asset like bitcoin is liquid, that means we’re able to buy or sell bitcoin quickly, in suitable size, and without imposing a material discount.

Er zitten vier elementen in:

  1. Kopen of verkopen
  2. In korte tijd
  3. De gewenste hoeveelheid
  4. Zonder grote invloed op de prijs

Daarvoor is diepte nodig in het orderboek. Er moeten veel koop- en verkooporders in staan op prijzen dicht bij de huidige koers.

Hoge liquiditeit betekent dat handelaars snel in en uit posities kunnen stappen, zonder dat ze daarbij veel verliezen. Weinig slippage (verandering van de koers door jouw order) en kleine spread (verschil tussen aan- en verkoopkoers).

Met deze kennis ontkrachten ze een groot aantal misvattingen. Een paar voorbeelden:

  • Een munt wordt niet liquide door een listing op een exchange. Een munt wordt liquide omdat er veel kopers en verkopers zijn, en een exchange is een middel om die bij elkaar te brengen.

  • De liquiditeit van een munt wordt niet beter als die op meer exchanges wordt gelist, als dat niet zorgt voor (heel veel) meer kopers en verkopers. Sterker nog, een vaste hoeveelheid handelaars verdelen over meer exchanges zorgt voor lagere liquiditeit.

  • Een markt die 24/7 open is heeft meer kopers en verkopers nodig dan een markt die op de weekdagen van 9 tot 5 open is, omdat vraag en aanbod dan geconcentreerd worden in korte periode.

Om nog even terug te komen op de kleine projecten die behoefte hebben aan "meer liquiditeit" - die zijn vaak eigenlijk op zoek naar ongeïnformeerde consumenten die hun shitcoin willen kopen. Er is geen gebrek aan liquiditeit, maar aan kopers.

De kunst is om het verschil te zien tussen "dom geld" dat iets gaat kopen omdat het op een exchange komt, en daadwerkelijk geïnteresseerde kopers die iets al wilden kopen, en dat nu pas kunnen omdat het op een exchange komt.

Ze noemen hierbij ook de Bitcoin sidechain "Liquid" die exchanges met elkaar verbindt, en voor een gezamenlijk orderboek en daarmee grotere gezamenlijke liquiditeit zou moeten zorgen.

Of je nou handelaar bent of long term hodler, deze podcast is de moeite moeite waard. Uitleg, voorbeelden en anekdotes wisselen elkaar af in een gezellig en prettig luisterbaar gesprek. 

En, als bonus voor mensen die liever lezen dan luisteren, in dit artikel geven ze hun eigen samenvatting van deze podcast.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.