Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Universiteit Cambridge: speculatie over dood van bitcoin "enorm overdreven" door de media

Peter Slagter
Peter Slagter

Pas bleek uit een studie van de universiteit van Cambridge dat het aantal geverifieerde crypto-gebruikers in 2018 verdubbelde. In hetzelfde onderzoeksrapport stellen de onderzoekers dat de “dood van bitcoin sterk overdreven is” door de media.

Markt Bitcoin

Naast de instroom van nieuwe gebruikers, belicht het rapport (de “2nd Global Cryptoasset Benchmarking Study”) een aantal eigenschappen van mining-netwerken. Zo is het aantal bedrijven dat meerdere munten ondersteunt toegnomen van 47% naar 84%. De onderzoekers stellen ook dat rekenkracht geleverd door miners niet zo gecentraliseerd is als vaak wordt gemeld, met opvallende groei ervan in Noord-Amerika.

Een ander onderwerp is de prijsbeweging van de grote cryptovaluta. De onderzoekers definiëren een bubbel als een vertienvoudiging (minimaal) van de koers in een periode van maximaal 6 maanden. Verder zien ze twee typen bubbels: globale bubbels, die betrekking hebben op de gehele markt, of lokale bubbels, die betrekking hebben op één valuta.

April 2017 leidde de inmiddels beroemde bubbel in waarin bitcoin haar all time high bereikte. In de periode daaropvolgend zitten we nu, en zien we de koers weer flink dalen. Volgende de onderzoekers hebben de media in beide gevallen (zowel tijdens de stijging als tijdens de daling) het verhaal flink overdreven:

“Na iedere globale bubbel worden er statements gegeven over de dood van de cryptowereld. Hoewel het waar is dat de bubbel van 2017 tot zover het grootst is, staat de totale marktkapitalisatie nog op een niveau boven dat van januari 2017 — voor de start van de bubbel. Dit rapport heeft aangetoond dat de speculatie over de dood van de markt en het ecosysteem flink overdreven is. Het is daarom waarschijnlijk dat toekomstige groei op z’n hoogst vertraagd wordt.”

Inmiddels zijn we wel wat gewend: bitcoin zou al meer dan 330 keer dood verklaard te zijn, en het is twijfelachtig om aan te nemen dat de uitkomst dit keer anders zou zijn.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.