Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Amerika in gevecht tegen Iran's eigen cryptomunt

Peter Slagter
Peter Slagter

Iran werkt aan een eigen cryptomunt om onder opgelegde sancties uit te komen, o.a. vanuit Amerika. Maar dat gebeurt niet zomaar. Het kat-en-muisspel is in volle gang. Amerika zoekt naar aanvullende sancties om de Iraanse cryptomunt te voorkomen.

Regelgeving

In de afgelopen maanden hebben verschillende Amerikaanse functionarissen gewaarschuwd: Iran probeert onder financiële sancties uit te komen door een eigen cryptomunt te gaan gebruiken. Dat zou op soortgelijke manier gebeuren als hoe de petro in Venezuela is geïntroduceerd.

In de Blocking Iran Illicit Finance Act (PDF), geïntroduceerd door Mike Gallagher, wordt om een voortgangsrapport gevraagd over de ontwikkeling van een eigen cryptomunt in Iran. In een tweede wetsontwerp, geïntroduceerd door Ted Cruz, worden nieuwe sancties voorgesteld. Iedereen die Iran voorziet van geld, diensten, of ondersteuning om tot een eigen cryptovaluta te komen, moet worden gestraft.

Deze ontwikkelingen worden gekoppeld aan de beslissing van Trump om Amerika terug te trekken uit de Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA). Dat is een akkoord over het Iraanse nucleaire programma dat op 14 juli 2015 in Wenen werd bereikt tussen Iran, de P5+1 en de EU.

“Terugtrekken uit de JCPOA was slechts de eerste stap in het opvoeren van de druk op de Iraanse overheid. Het is nu urgent om maximale economische druk te zetten en de export-mogelijkheden van Iran tot een minimum te beperken. De voorgestelde regelgeving is daarop gericht, en moet Iran effectief uitsluiten van het internationale financiële systeem.”

Hoe deze ontwikkelingen gaan uitpakken is nog de vraag. In ieder geval lijken normale gebruikers ook de dupe van de sancties. Zo heeft Binance recent het dringende advies gegeven aan Iraanse gebruikers om hun geld op te nemen.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.