Zwitserland wil cryptovaluta op dezelfde manier reguleren als traditionele assets

De Bondsvergadering van Zwitserland heeft een motie goedgekeurd waarmee cryptovaluta ingepast moeten worden in bestaande wet- en regelgeving voor traditionele assets. Wat betekent dit voor de cryptomarkt?

Regelgeving

Zwitserland wil cryptovaluta op dezelfde manier reguleren als traditionele assets
0%
Bram de Vries
Door Bram de Vries

Niet eensgezind

Een kleine meerderheid heeft voor de motie gestemd — 99 leden van de Bondsvergadering stemden voor, 83 tegen, en 10 leden hebben überhaupt niet gestemd.

Het doel van de motie is om “gaten tussen de regels voor cryptovaluta en traditionele assets te dichten”. Cryptovaluta kunnen door “iedereen worden uitgegeven”, en een “groot deel van de cryptovaluta is volledig anoniem”. Dat zet “de deur open voor afpersing en witwassen”.

Het idee van de motie is niet om cryptovaluta dús strenger te reguleren dan andere assets, maar wel op z’n minst een gelijke behandeling te geven. “De instrumenten van toezichthouders en administratieve autoriteiten moeten ook op cryptovaluta toegepast kunnen worden”, lezen we in de publicatie van de Zwitserse overheid.

Onverwacht?

Als deze motie ook door de Kantonsraad heen komt, betekent het per saldo dat de regeldruk op cryptovaluta wat toeneemt. Voor sommigen is dat een verrassing, omdat Zwitserland tot nu toe juist bekend staat als regio met lage drempels voor innovatieve bedrijven.

Toch is het niet geheel onverwacht. Al in december vorig jaar sprak Ueli Maurer, Minister van Financiën, over dit ontwerp. Toentertijd gaf hij aan dat het zijn voorkeur heeft om bestaande regels geschikt te maken voor cryptovaluta, in plaats van het introduceren van nieuwe regels specifiek voor deze nieuwe asset class.

De regels worden dus scherper, maar het grote voordeel ervan is dat er een duidelijk en bekend juridisch framework is waarbinnen gewerkt kan worden. Voor professionele beleggers en bedrijven van groot belang. De speelruimte wordt wat kleiner, maar de zekerheid groter.

Over de auteur

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Altijd op de hoogte