Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Bank of International Settlements waarschuwt centrale banken: ‘Geef geen eigen cryptocurrency uit’

Peter Slagter
Peter Slagter

Agustin Carstens, fervent Bitcoin-criticus en hooggeplaatste bij de Bank of International Settlements (BIS), ziet de bui al hangen: centrale banken die een eigen cryptomunt uitgeven. Dat gaat mis, en dus waarschuwt hij: ‘doe het niet’! Maar waarom?

Regelgeving

Bankrun?

Stel dat een centrale bank een nieuwe vorm van geld gaat uitgeven. Digitaal, net als het girale geld bij een commerciële bank. Maar wel altijd bij de centrale bank 1-op-1 inwisselbaar voor contanten. Een central bank digital currency (CBDC).

In het adviesrapport (PDF) dat het Europees Parlement liet opstellen wordt goed uitgelegd wat CBDC's zijn en hoe ze werken:

“Met de introductie van ‘Fedcoins’ [een denkbeeldige CBDC) kunnen huishoudens en bedrijven geld van de centrale bank bezitten. Dat wil zeggen: directe claims tegen de centrale bank.”

Er is wel een probleem: als je plotseling een CBDC zou introduceren, “kan dat hetzelfde effect hebben als een bankrun”, vertelt Carstens tijdens een speech in Dublin. Het overboeken van je rekeningsaldo naar CBDC's is vergelijkbaar met het opnemen van geld bij een pinautomaat. Maar dan zonder lange rij.

Ook onze eigen centrale bank is kritisch (PDF) ten aanzien van CBDC’s:

“Zo concurreert CBDC in beginsel met bankdeposito’s, waardoor financiering voor banken duurder wordt en het hun capaciteit om krediet te verlenen ondermijnt. Bovendien zou CBDC in geval van een crisis een bankrun kunnen versnellen.”

Voorzichtigheid

Een lang verhaal kort: een CBDC moet voorzichtig worden ingevoerd, omdat de verwachting is dat mensen dat geld liever hebben dan het geld dat nu bij een commerciële bank geparkeerd staat.

“Er zijn grote operationele consequenties waar centrale banken rekening mee moeten houden, waaronder de stabiliteit van het financiële systeem”, vertelt Carstens. “Centrale banken houden innovatie niet tegen ‘omdat het kan’. En ze moeten ook niet in de hoogste versnelling innoveren, zonder rekening te houden met de verkeersomstandigheden.”

Toch zien we ook op dit niveau van de economie verschillende inzichten. Zo is het IMF er juist voorstander van dat centrale banken de invoering van CBDC’s onderzoeken.  

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.