Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Volatiliteit Bitcoin historisch laag, nieuw record in maart?

Volatiliteit Bitcoin historisch laag, nieuw record in maart?
0%
Bert Slagter
Bert Slagter

Bitcoin is op weg om een nieuw record te vestigen: de laagste volatiliteit ooit gemeten over een periode van een maand. De hoogste en laagste prijs in maart verschillen minder dan 8% van elkaar. Betekent dit iets voor de Bitcoin-koers?

Markt Bitcoin

Lage volatiliteit

In gesprek met MarketWatch vertelt analist Murad Mahmodov dat “volatiliteit op zichzelf een neutraal signaal is”. Maar historisch gezien zijn “periodes van lage volatiliteit een voorbode op lange bull runs, vooral na momenten van capitulatie zoals we die zagen in november en december [2018]”, aldus Mahmodov.

In maart lag de hoogste Bitcoin-prijs relatief dichtbij de laagste. Er zat maximaal 7,8% tussen. Historisch gezien is dat een hele kleine bandbreedte. Sinds het begin van 2017 was de kleinste bandbreedte 21,2%, en gemiddeld was het sinds oktober 2013 zo’n 54%.

Sommigen putten vertrouwen uit de afname van de beweeglijkheid van de koers. Danny Scott, CEO van CoinCorner: “De interesse in Bitcoin neemt waarschijnlijk toe naarmate de stabiliteit toeneemt. Meer mensen hebben dan het vertrouwen om mee te doen.”

Hoog aantal transacties

Ook het aantal Bitcoin-transacties per dag is in beweging. In de afgelopen 14 maanden is dat aantal niet hoger geweest:

De stijging valt samen met het ‘jaarlijkse vooruitzicht’ van Weiss, waarin aan deze stijging wordt gerefereerd: “Ondanks de lagere prijzen sinds begin 2018, toont ons beoordelingsmodel aan dat de cryptocurrency-industrie opmerkelijk gegroeid is. In aantal transacties, netwerkcapaciteit, en veiligheid.” Weiss stelt dat daarom “het juiste moment om te investeren” weleens heel dichtbij kan zijn. In de markt zien we meer speculaties gebaseerd op het transactievolume.

Wat daarbij niet genoemd wordt is dat het volume (rood gearceerd in bovenstaande grafiek) in dollars nauwelijks gestegen is. Ook het aantal actieve adressen en betalingen is een stuk lager dan in december 2017. Het is nogal discutabel om één van de feiten uit te lichten en vervolgens daarop ‘bullish’ voorspellingen te baseren.

Kunnen deze cijfers daarmee in de prullenbak? Niet per se, maar het is goed om niet te snel naar conclusies te springen. Op Bitcoin’s weg omhoog zijn nog heel wat technische details te overwinnen. Meer daarover in onze weekupdate, waarin we zowel een bullish als bearish scenario uitgeschreven hebben. Beide scenario’s zijn nog actueel.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.