Alles over de nieuwe economie onder één dak.

33-jarige Deense man vier jaar naar de gevangenis voor witwassen geld met bitcoin

33-jarige Deense man vier jaar naar de gevangenis voor witwassen geld met bitcoin
0%
Bram de Vries
Bram de Vries

In Denemarken gaat een 33-jarige man vier jaar de cel in voor het witwassen van forse geldbedragen. Hij gebruikte het verkregen geld om bitcoins mee te kopen, en verstuurde het vervolgens naar buitenlandse rekeningen.

Veiligheid

Volgens de Deense nieuwszender TV2 is de man veroordeeld tot vier jaar en drie maanden celstraf. De man wordt onder andere verweten dat hij wist dat het geld afkomstig was uit het criminele circuit.

‘Overwinning voor politie’

Het geld werd via onbekende weg gewisseld naar bitcoins, om vervolgens naar het buitenland weggesluisd te worden. De bitcoins werden op een later moment door ‘collega’-criminelen opgenomen. Vermoedelijk heeft de man simpelweg een Bitcoin-broker gebruikt, en is op dat punt ook bewijsmateriaal verzameld.

Voor de lokale politiediensten is het een overwinning. “Het signaal dat we hiermee uitzenden is dat we ook in de digitale wereld aanwezig zijn”, vertelt politiecommissaris Troels Jul Kjærgaard. “We hebben de kennis en competenties in huis, en we zijn bereid om complexe internetzaken op te pakken.”

Afpersing

In totaal is er voor 3 miljoen Deense kroon witgewassen. Naast het geldvergrijp is de man veroordeeld voor diefstal en afpersing. De politie is de man op het spoor gekomen in onderzoek naar de afpersing van een 44-jarige man. Op zijn naam waren leningen en betaalkaarten afgesloten. Ook daarmee werden bitcoins aangeschaft.

In Nederland is vrij recent een man uit Eindhoven opgepakt door de recherche. Hij wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn bij de (online) handel in drugs en zou bitcoin hebben gebruikt “voor het witwassen van enorme bedragen”.

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.