ABN AMRO trekt de stekker uit Wallie de Bitcoin-wallet
Wallie, ken je ‘m nog? De in januari veelbesproken Bitcoin-wallet van ABN AMRO heeft het daglicht niet gehaald: de bank trekt de stekker eruit. We vroegen de bank naar het verhaal erachter.
In januari schreven we voor het eerst over Wallie. Het bleek een initiatief te zijn van ABN AMRO. Onder de naam Wallie ging een bitcoin-wallet schuil en er werd gezocht naar testers. Op socialmedia verschenen bevestigende antwoorden, en ook de uitnodiging van het hoofd klantcommunicatie was veelbelovend: “Begin 2019 goed en ga voor Wallie!”
Rondom Wallie is het even stilgeweest. Tot we deze week hoorden van Wallie-genodigden dat ze bericht hadden ontvangen van ABN: het gaat niet door. Wat is er gebeurd? We vroegen het Jarco de Swart, persvoorlichter bij de bank.
Risico is te groot
Volges de Swart “is algemeen bekend dat Bitcoin en cryptovaluta ongereguleerd en volatiel zijn”. Daarom “is het simpelweg te riskant voor klanten van ABN om eraan blootgesteld te worden”, vult de Swart aan.
Het is zo dat er nog geen passende regulatie is voor cryptovaluta in Nederland. Bitcoins worden niet centraal uitgegeven, zoals bij de euro het geval is, en dus kan er niemand aansprakelijk worden gehouden. Dat wil niet zeggen dat er op dit gebied niets gebeurt. Zo ligt er een wetsvoorstel om cryptobedrijven zonder licentie te verbieden, en ook de belastingdienst noemt de munten inmiddels op de aangifte.
Bovendien is de situatie van Bitcoin de afgelopen jaren niet veranderd. Het was ongereguleerd, en is dat nog steeds. Waarom heeft ABN AMRO dan überhaupt een initiatief als Wallie gelanceerd als het per definitie kansloos is? “Dat weet ik niet”, vertelt de Swart. “ABN AMRO doet vaker onderzoek onder klanten, we hebben klantpanels. Waarom er destijds naar Wallie is gekeken, heb ik niet scherp.”
Wallie heeft nooit bestaan
Volgens de Swart was alles dat van Wallie te zien was “puur gemaakt om op een prikkelende manier aandacht te trekken”. Dat is gelukt, want in januari was Wallie even het gesprek van de dag.
Toch is het opvallend dat zowel supportmedewerkers als het hoofd communicatie destijds de indruk wekten dat de ontwikkeling aan Wallie al concreet begonnen was. “Dat is verkeerd gecommuniceerd”, vertelt de Swart.
Op de vraag of ABN AMRO de plannen in de koelkast heeft gezet om ze er later weer uit te halen, antwoordt de Swart “dat Wallie nooit concreet heeft bestaan en dús niet in de koelkast kan staan”. Maar ABN AMRO “experimenteert met blockchaintechnologie” en “volgt de ontwikkelingen”. Als de markt verandert, kijkt de bank later opnieuw naar dit onderwerp.
Hoofdstuk gesloten
Hiermee kunnen we het hoofdstuk ‘Wallie’ achter ons laten. Helemaal bevredigend is het verhaal niet, gegeven de grote verschillen tussen het officiële verhaal en de antwoorden en beelden van andere ABN-medewerkers. Hoe dan ook, het is duidelijk dat er op korte termijn geen Wallie komt.
Voor een deel van de lezers goed nieuws: zij vonden het een slechte ontwikkeling dat een bank zich op deze manier met de cryptomarkt zou gaan bemoeien. Want: “not you keys, not your bitcoin!”
Over de auteur
Steun
LekkerCryptisch wordt gesteund door:
-
Bitvavo: Trade the Future
-
Maven 11 Capital: Investeren in de toekomst
-
Bitcoin Meester: Veilig en snel Crypto kopen en verkopen
-
AMDAX: Hét handelshuis voor de serieuze cryptobelegger
-
Dutch Blockchain Coalition: Connect & create
- Bitmymoney: Veilige en betrouwbare bitcoinrekening
Meer nieuws
-
Automatisch bitcoin sparen: voor grote én kleine bedragen
-
Ons geld is stuk: zó kan bitcoin onderdeel van de oplossing zijn
-
Race naar beneden: bitcoin aankopen en bewaren zonder kosten
-
Binance wereldwijd onder vuur: ‘hun gedrag wijkt af van andere spelers’
-
Bitcoin Meester brengt bitcoin naar voetbalclub AZ en hockeykampioen HC Bloemendaal
-
Bitcoin in slow motion: tijd tussen twee blocks op hoogste niveau sinds 2010