Alles over de nieuwe economie onder één dak.

ABN AMRO trekt de stekker uit Wallie de Bitcoin-wallet

ABN AMRO trekt de stekker uit Wallie de Bitcoin-wallet
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Wallie, ken je ‘m nog? De in januari veelbesproken Bitcoin-wallet van ABN AMRO heeft het daglicht niet gehaald: de bank trekt de stekker eruit. We vroegen de bank naar het verhaal erachter.

Bedrijfsleven

In januari schreven we voor het eerst over Wallie. Het bleek een initiatief te zijn van ABN AMRO. Onder de naam Wallie ging een bitcoin-wallet schuil en er werd gezocht naar testers. Op socialmedia verschenen bevestigende antwoorden, en ook de uitnodiging van het hoofd klantcommunicatie was veelbelovend: “Begin 2019 goed en ga voor Wallie!”

Rondom Wallie is het even stilgeweest. Tot we deze week hoorden van Wallie-genodigden dat ze bericht hadden ontvangen van ABN: het gaat niet door. Wat is er gebeurd? We vroegen het Jarco de Swart, persvoorlichter bij de bank.

Risico is te groot

Volges de Swart “is algemeen bekend dat Bitcoin en cryptovaluta ongereguleerd en volatiel zijn”. Daarom “is het simpelweg te riskant voor klanten van ABN om eraan blootgesteld te worden”, vult de Swart aan.

Het is zo dat er nog geen passende regulatie is voor cryptovaluta in Nederland. Bitcoins worden niet centraal uitgegeven, zoals bij de euro het geval is, en dus kan er niemand aansprakelijk worden gehouden. Dat wil niet zeggen dat er op dit gebied niets gebeurt. Zo ligt er een wetsvoorstel om cryptobedrijven zonder licentie te verbieden, en ook de belastingdienst noemt de munten inmiddels op de aangifte.

Bovendien is de situatie van Bitcoin de afgelopen jaren niet veranderd. Het was ongereguleerd, en is dat nog steeds. Waarom heeft ABN AMRO dan überhaupt een initiatief als Wallie gelanceerd als het per definitie kansloos is? “Dat weet ik niet”, vertelt de Swart. “ABN AMRO doet vaker onderzoek onder klanten, we hebben klantpanels. Waarom er destijds naar Wallie is gekeken, heb ik niet scherp.”

Wallie heeft nooit bestaan

Volgens de Swart was alles dat van Wallie te zien was “puur gemaakt om op een prikkelende manier aandacht te trekken”. Dat is gelukt, want in januari was Wallie even het gesprek van de dag.

Toch is het opvallend dat zowel supportmedewerkers als het hoofd communicatie destijds de indruk wekten dat de ontwikkeling aan Wallie al concreet begonnen was. “Dat is verkeerd gecommuniceerd”, vertelt de Swart.

Op de vraag of ABN AMRO de plannen in de koelkast heeft gezet om ze er later weer uit te halen, antwoordt de Swart “dat Wallie nooit concreet heeft bestaan en dús niet in de koelkast kan staan”. Maar ABN AMRO “experimenteert met blockchaintechnologie” en “volgt de ontwikkelingen”. Als de markt verandert, kijkt de bank later opnieuw naar dit onderwerp.

Hoofdstuk gesloten

Hiermee kunnen we het hoofdstuk ‘Wallie’ achter ons laten. Helemaal bevredigend is het verhaal niet, gegeven de grote verschillen tussen het officiële verhaal en de antwoorden en beelden van andere ABN-medewerkers. Hoe dan ook, het is duidelijk dat er op korte termijn geen Wallie komt.

Voor een deel van de lezers goed nieuws: zij vonden het een slechte ontwikkeling dat een bank zich op deze manier met de cryptomarkt zou gaan bemoeien. Want: “not you keys, not your bitcoin!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.