Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Gaat de London Stock Exchange blockchaintechnologie gebruiken?

Gaat de London Stock Exchange blockchaintechnologie gebruiken?
0%
Bert Slagter
Bert Slagter

De beurs van Londen is één van de oudste beurzen ter wereld en is daarom bekend met de leus “met de tijd meegaan”. Als zodanig is het ook met blockchaintechnologie bezig. Gaat de London Stock Exchange (LSE) ook overstag?

Bedrijfsleven

De ‘Beurs van Londen’ is met z’n 448 jaar (!) één van de oudste beurzen ter wereld. En met een marktkapitalisatie van $4,59 biljoen schaart het zich ook onder de groten der aarde. Onlangs sprak CEO Nikhil Rathi, de CEO van de beurs, met CNBC over het digitale tijdperk.

Blockchain heeft toepassingen

Daar was jij natuurlijk allang achter, maar in de financiële wereld is men (terecht) een stuk terughoudender. Bovendien betekent het hebben van een toepassing niet dat het ook geschikt en doelmatig is. “Je kunt zeker zien dat ‘distributed ledger technology’ een toepassing heeft in uitgifteprocessen”, vertelt Rathi. “Ik zie ook dat de technologie bij de afwikkeling van transacties gebruikt kan worden.”

Rathi vertelt ook dat hij opgemerkt heeft dat concurrenten de technologie inzetten voor een “breed scala aan ideeën”. Ook op dit punt in het gesprek zien we terughoudendheid: “we zullen zien welke daarvan tractie krijgen in de markt”.

Eén van die concurrenten is de Zwitserse aandelenbeurs SIX. Recent werd daar een beursproduct gelanceerd dat gebaseerd is op Ripple (XRP). Ook werkt SIX naar de lancering toe van een eigen blockchainplatform. Die moet in de tweede helft van 2019 het daglicht zien.

LSE experimenteert

Uit de antwoorden van Rathi is op te maken dat de Londense beurs nog geen concrete stappen heeft gezet om blockchaintechnologie te gaan gebruiken. Maar het is niet zo dat er achter de schermen niets gebeurt.

Zo heeft LSE recent een minderheidsbelang genomen in een bedrijf met de naam Nivaura. Zij claimen de eerste te zijn (wereldwijd) die een geautomatiseerde op cryptocurrency gebaseerde obligatie hebben uitgebracht. LSE is bezig de uitgifte, toelating, en handel van securities met producten van Nivaura te testen in een besloten omgeving.

Gaan die tests leiden tot ingebruikname op de echte markt? Dat wil (en kan) de LSE nog niet zeggen. Maar we kunnen er vrij zeker van zijn dat een bedrijf dat al zoveel tijdperken heeft meegemaakt, zich ook kan (gaan) aanpassen aan de digitale era.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.