Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Amazon’s crypto-patent wakkert ongefundeerde Bitcoin-geruchten aan

Amazon’s crypto-patent wakkert ongefundeerde Bitcoin-geruchten aan
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

De mogelijkheid dat Amazon de deuren open zet voor Bitcoin lijkt voor veel mensen een belangrijke mijlpaal te zijn. Onlangs is aan Amazon een patent toegekend waarin gesproken wordt over Proof-of-Work. Zegt dat iets over Amazon‘s cryptoplannen?

Bedrijfsleven

Verdediging tegen DoS-aanvallen

Amazon’s patent beschrijft voor de cryptowereld bekende termen, waaronder Proof-of-Work, en de op cryptografie gebaseerde ‘merkle tree’. De stap naar cryptovaluta of blockchain is dan snel gemaakt.

In werkelijkheid haalt Amazon een oud idee uit de kast. In 1992 is door Cynthia Dwork en Moni Naor voor het eerst gesproken over op Proof-of-Work gebaseerde systemen. Toentertijd had het nog niet die naam — die volgde in een rapport van Markus Jakobsson in 1999.

De meest bekende voor-Bitcoinse PoW-software is hashcash, een e-mail-tool waarmee men de strijd aan kon gaan tegen zogeheten DoS-aanvallen. In de context van de gedistribueerde versie daarvan, de DDoS, is Amazon van plan om PoW als verdediging in te zetten. Dat is waar het patent betrekking op heeft.

Cryptovaluta worden niet genoemd

Nergens in het patent worden termen als crypto, cryptocurrencies, of blockchain genoemd. Amazon is een grote speler op de markt van clouddiensten, en het omgaan met DDoS-aanvallen is een (duur) vak apart. Hoe en of dit patent daarin tot uiting komt, is nog onbekend.

Het is ook in die context dat Amazon wél de blockchainwereld raakt. Recent heeft Amazon z’n cloud-oplossing voor zogeheten managed blockchains publiekelijk beschikbaar gesteld. Zo maakt Amazon het eenvoudig(er) om schaalbare blockchainnetwerken te maken en beheren.

Dus, when Amazon Coin? Niemand die het weet — Amazon heeft zich er nog nooit over uitgelaten en er is tot dusver nog geen reden daarover te speculeren.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.