Alles over de nieuwe economie onder één dak.

3 januari 2020: Ethereum 2.0 lanceert precies 11 jaar na Bitcoin’s genesis block

Peter Slagter
Peter Slagter

Er wordt al jaren aan ontwikkeld: Ethereum 2.0. Inmiddels is de lanceerdatum van het nieuwe op Proof-of-Stake gebaseerde netwerk bekend: 3 januari 2020. Precies 11 jaar na de creatie van Bitcoin’s genesis block. Een nieuw begin?

Ethereum

Ethereum 2.0

Er wordt al lange tijd gewerkt aan de opvolger van Ethereum. Ethereum 2.0 staat voor een volledig nieuwe blockchain. Daarmee worden grote stappen gezet op het gebied van veiligheid, schaalbaarheid, en decentralisatie. Het betekent ook dat gebruikers na de lancering zelf van oud naar nieuw moeten overstappen.

De ontwikkeling van Ethereum 2.0 wordt gedaan door verschillende partijen. Net als ETH is ook de totstandkoming van het nieuwe netwerk decentraal geregeld. Er zijn in totaal 9 teams die aan Ethereum 2.0 werken, waarvan 1 financiering ontvangt van ConsenSys. Ook Vitalik Buterin draagt bij aan de financiering van enkele teams.

Lancering Beacon Chain op 3 januari 2020

Het is de vraag of ‘Eth2’ ooit volledig ontwikkeld is. Nu al zijn er 7 fasen bekend, waarvan enkel de eerste drie concreet genoeg zijn om er een (geschatte) datum aan te koppelen. De eerste fase is fase 0. Daarin gaat het om de lancering van de zogeheten ‘Beacon Chain’, de blockchain verantwoordelijk voor het draaien van het Proof of Stake-protocol. Het fundament waarop doorontwikkeld gaat worden.

In een recente vergadering is de datum voorlopig vastgezet op 3 januari 2020. Dat is precies 11 jaar nadat Bitcoin’s eerste block ter wereld werd gebracht. Vlak na kerstmis en na nieuwjaar. Het symboliseert een nieuwe start voor Ethereum.

Voor de lancering in 2020 moeten de volgende milestones bereikt zijn:

  1. De lancering van een depositocontract. Daarmee kunnen gebruikers hun oude ETH inwisselen voor de nieuwe versie.
  2. Productiestatus voor minimaal twee verschillende clients (software waarmee een node gedraaid kan worden).

Wat betreft de ontwikkeling van de Eth2-clients: begin mei bereikte Prysmatic Labs een belangrijke mijlpaal. Het team was de eerste die een publiek testnet live kon zetten. De eerste versie van de Beacon Chain in het wild. Inmiddels zijn er meerdere clients met een testnet. En dat is belangrijk: Ethereum 2.0 kan niet live gaan als de software die eraan ten grondslag ligt onvoldoende is getest.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.