Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Iran komt met nationale crypto gedekt door goud en staat mining toe

Peter Slagter
Peter Slagter

In Iran lijkt de cryptomarkt zich langzaam te ontvouwen. Recent werd het minen van cryptovaluta gelegaliseerd en is Irans nationale cryptomunt onthuld. Dit lijkt daarvan de drijfveer te zijn.

Regelgeving

Nog niet zo lang geleden werd in Iran gesproken over een verbod op bitcoinbetalingen. Vanuit de overheid stond men überhaupt afkeurend tegenover cryptovaluta. Die houding lijkt te veranderen.

Allereerst is er een eigen cryptovaluta aangekondigd die de steun krijgt van de Iraanse centrale bank. De munt is gedekt door de goudvoorraad van Iran, waarvan de omvang onbekend is. Een groot deel ervan zou al gebruikt zijn in onderhandse deals.

Vrij vlot op de aankondiging van de eigen crypto volgde het bericht dat mining van cryptovaluta is gelegaliseerd. Een overheidscommissie heeft z’n goedkeuring erover uitgesproken. In de berichtgeving over de eigen cryptovaluta wordt ook gesproken over mining, dus wellicht dat de gebeurtenissen aan elkaar gerelateerd zijn.

Dat zou overigens wel dubieus zijn. Als het om een centraal uitgegeven munt gaat, lijkt mining onnodig. Aanneemlijker is dat internationale sancties de drijfveer zijn. Via mining kan er geld van buitenaf de economie binnenstromen, en met de eigen cryptomunt kunnen sancties worden omzeild.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.