Alles over de nieuwe economie onder één dak.

China ziet voorlopig af van verbod op bitcoin mining

China ziet voorlopig af van verbod op bitcoin mining
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

China kondigde begin dit jaar een verbod op bitcoin mining aan. Vandaag werd bekend dat mining nu toch legaal blijft. Zegt dit iets over China's visie op bitcoin?

Regelgeving Bitcoin

Op 24 oktober 2019 gaf de Chinese president Xi Jinping een vlammend betoog over de innovaties die blockchain-technologie mogelijk maakt. China zou hier vol op inzetten, om daarmee een leidende positie te verwerven.

In deze toespraak werden cryptovaluta, bitcoin en mining nergens genoemd, zodat onduidelijk bleef wat het standpunt van de Chinese overheid hierin is.

Volgens wikipedia is het bezit van cryptovaluta toegestaan, maar is het voor banken verboden om transacties te faciliteren, en zijn handelsplatforms verboden. Ook was al eerder in 2018 de intentie uitgesproken om mining te verbieden.

In april 2019 maakte de National Development and Reform Commission (NDRC) van China een nieuwe lijst bekend met activiteiten die vanaf 2020 zouden worden uitgefaseerd, bijvoorbeeld omdat ze onveilig, verpillend, vervuilend of simpelweg illegaal zijn.

Op die lijst stond ook het minen van bitcoin en andere cryptovaluta. De Chinese overheid zou de maanden daarna gebruiken om adviseurs te raadplegen, en de details over datums en handhaving verder in te vullen.

Vandaag publiceerde de NDRC een nieuwe versie van de lijst, waarin mining niet meer opgenomen is. Daarmee is een verbod voorlopig van de baan.

Wij blijven voorzichtig in de interpretatie van dit nieuws. We verwachten dat China blockchain-technologie wil inzetten op een centraal beheerste en bestuurde manier. Denk bijvoorbeeld aan het digitale geld dat de Chinese centrale bank wil uitbrengen.

Een open, permissionless geldsysteem zoals Bitcoin past daar eigenlijk niet goed in. We moeten niet gek opkijken als er nog wat berichten over verbod (en toch weer niet) zullen volgen.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.