Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Prijs Bitcoin stijgt 20% tijdens geopolitieke onrust rondom Iran en VS

Prijs Bitcoin stijgt 20% tijdens geopolitieke onrust rondom Iran en VS
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Al een week domineren Iran en Amerika het nieuws. Na de moordaanslag op Soleimani heeft Iran vannacht teruggeslagen met een raketaanval. Te midden van trending hashtags als #IranAttacks en #IranvsUSA is de prijs van Bitcoin met 20% gestegen.

Regionaal Bitcoin

Een kleine week na de liquidatie en een dag na de begrafenis van de Iraanse generaal Qassem Soleimani heeft Iran teruggeslagen: een raketaanval op twee Amerikaanse luchtmachtbases in Irak. In totaal zouden er 15 raketten zijn gelanceerd.

Over het effect van de aanval is geen duidelijkheid. President Trump stelt dat de schade meevalt, maar volgens Iraanse staatsmedia zijn er minimaal tachtig doden gevallen. Volgens Iran is de aanval een terechte en proportionele vergeldingsactie. De minister van buitenlandse zaken stelt tevens niet uit te zijn op escalatie:

Zo blijft het erg onrustig in het Midden-Oosten. In een tijdsbestek van 24 uur gebeurde er veel in Iran. De vergeldingsactie voor de moord op Soleimani, dreigementen in de richting van Israël en Dubai, de drukbezochte begrafenis van Soleimani, een neergestort Oekraïens passagiersvliegtuig nabij hoofdstad Teheran, en een aardbeving met een kracht van 4,9 nabij een kerncentrale.

Begrafenis Soleimani, Menigte
Grote aantallen Iranezen kwamen af op de begrafenis van Soleimani (bron)

In reactie op de raketaanvallen stegen goud, olie, en Bitcoin in waarde. Inmiddels is de spanning weer een beetje uit de markt, en zien we op de beurs lichte verliezen, en in de gebruikelijke safe havens lichte stijging.

Sinds de liquidatie van Soleimani is de prijs van Bitcoin flink gestegen, van $6.950 op 3 januari naar een lokale top van $8.400 op 8 januari: ruim 20%. Het is onmogelijk om de gebeurtenissen direct aan elkaar te koppelen, maar de prijsontwikkeling is de afgelopen dagen opvallend geweest.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.