Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Beoordeling van nieuwe ETF-aanvraag VanEck/SolidX gestart

Peter Slagter
Peter Slagter

Voor het eerst sinds vorig jaar augustus liggen er weer meerdere aanvragen voor een Bitcoin ETF bij de Amerikaanse SEC. Vandaag is de beoordeling van de aanvraag van VanEck/SolidX begonnen. De race is nu officieel gestart.

Regelgeving

Valse start

Eind januari werd de aanvraag door VanEck en SolidX zelf teruggetrokken. Blijkbaar hadden we te maken met een valse start: de timing van de aanvraag was ongelukkig. Mede door de sluiting van de Amerikaanse overheid, waar ook de SEC door was getroffen, moest de aanvraag op een later moment opnieuw worden ingediend.

Dat gebeurde op 31 januari. Gabor Gurbacs maakte het nieuws bekend:

Maar daarmee zijn we er nog niet. Pas als de SEC de aanvraag als ontvangen bevestigd heeft én het is opgenomen in het federale register start het officiële beoordelingsproces. En dat is vandaag gebeurd. Over maximaal 45 dagen is het eerste beslismoment. Daarmee loopt deze aanvraag een paar dagen achter op die van Bitwise.

Goedkeuring van de SEC?

De SEC heeft meermaals duidelijk gemaakt dat een ETF er niet zomaar komt. SEC-commissaris Robert J. Jackson:

"Goedkeuring krijgen tot de diepste en meest liquide kapitaalmarkt in de wereld is moeilijk en zo zou het moeten zijn. Als wij onze goedkeuring geven, wordt een product toegankelijk voor alledaagse investeerders. Dan nemen we risico's dat er Amerikanen zijn die er schade van ondervinden."

De verwachtingen zijn bij het publiek daarom laag. Gurbacs: "Ik hoop dat onze investering in de ontwikkeling van regels en onderwijs, ons harde werk en onze inzet beloond worden met goedkeuring".

Bij Bitwise hebben ze goede hoop. Matt Hougan, head of research bij Bitwise: "Het ecosysteem ontwikkelt zich snel. Vorig jaar was er misschien één goede bewaarder, en nu zijn er een half dozijn. Dat aantal gaat alleen maar omhoog. En iets meer dan een jaar geleden hadden we nog geen futures. Fidelity en Bakkt waren nog niet aangekondigd. Het gaat snel, heel snel."

Toch schatten we de kans op goedkeuring laag in. Voor de SEC gaat het niet om de snelheid waarmee de markt zich ontwikkelt, maar of er voldaan wordt aan de bezwaren die ze op tafel hebben gelegd. Wordt daar voldoende gehoor aan gegeven, volgt goedkeuring. Zo simpel is het.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.