Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Engelse toezichthouder stelt verbod voor op verkoop crypto derivaten

Engelse toezichthouder stelt verbod voor op verkoop crypto derivaten
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Terwijl de markt van aan cryptovaluta gekoppelde beursproducten toewerkt naar een hoogtepunt, trekt de Engelse toezichthouder FCA aan de handrem. Het agentschap stelt voor om de verkoop ervan aan particulieren te verbieden. Dit is er bekend.

Regelgeving

Waardebepaling problematisch

Woensdag maakte de Financial Conduct Authority (FCA) de voorgestelde ingreep bekend. Het gaat om “regels die moeten voorkomen dat kleine investeerders ’t schip in gaan”. Kern van het probleem is volgens de FCA dat “deze investeerders niet in staat zijn om op een betrouwbare manier de waarde en risico’s van dit type derivaten vast te stellen”.

De toezichthouder beschrijft vier onderliggende oorzaken hiervan:

  1. Het is inherent aan de onderliggende assets, die “geen betrouwbare basis hebben voor de waardebepaling ervan”.
  2. Het voorkomen van marktmanipulatie en criminaliteit in de secundaire markten voor cryptovaluta.
  3. Extreme beweeglijkheid van koersen.
  4. Beperkt en inadequaat begrip van cryptovaluta en het gebrek van een duidelijke reden om in dit type producten te investeren.

De FCA schat in dat een verbod de door deze groep investeerders jaarlijks opgelopen schade tussen de 83 en 260 miljoen euro reduceert.

Producten voor professionele beleggers

Het proces bevindt zich nog in de exploratiefase. Er is een voorstel gedaan, en nu volgt een consultatieperiode. Bedrijven die dit type producten aanbieden, vermarkten of distribueren worden gevraagd zich in de discussie te mengen.

De FCA geeft met het voorstel een duidelijk signaal: op dit moment zijn derivaten op cryptovaluta enkel voor de professionele belegger interessant. Buiten de Engelse grenzen is een soortgelijke ontwikkeling zichtbaar, met de lancering van Bakkt, en het groene licht voor ErisX.

Toch is het klimaat over de gehele breedte wat milder dan de positie die de FCA nu inneemt. In de VS mag LedgerX bijvoorbeeld Bitcoin-futures gaan aanbieden aan particulieren. En waar dit verbod wellicht nog het meeste invloed op zou hebben, zijn de plannen van Binance: ook deze (retail)exchange komt met Bitcoin-futures.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.